Gruszkowe ciasto z budyniem

Gruszkowe ciasto z budyniem, Ciasta(7)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Gruszkowe ciasto z budyniem

 

 

 

Składniki:
Ciasto:

·         8 dojrzałym, miękkich gruszek (około 1250g)

·         Sok z cytryny

·         375g masła

·         370g cukru

·         szczypta soli

·         parę kropelek aromatu rumowego

·         6 jajek

·         375g mąki pszennej

·         3 łyżeczki proszku do pieczenia

·         60g kakao

·         120ml mleka (temperatura pokojowa)

Krem:

·         4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)

·         750ml mleka

·         2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

·         2 łyżki cukru

·         300ml słodkiej śmietany 30- 36%

Do dekoracji:

·         50g czekolady (dałam gorzką)

·         posiekane pistacje

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

1.     Gruszki umyć, obrać, wyciąć środki i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki (tj. ćwiartki można jeszcze przekroić na pół). Skropić sokiem z cytryny.

2.     Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i aromatem rumowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, przy czym każde jajko miksować około 2 minut.

3.     Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.  

4.     Zmniejszyć obrotu miksera. Wymieszaną mąkę dodać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Nie miksować  długo, tylko do połączenia składników.

5.     Ciasto przełożyć  do formy prostokątnej (około 40x 30cm. U mnie 35x24cm, ale można spokojnie użyć większą formę, bo ciasto wyszło wysokie.) wyłożonej papierem do pieczenia. Można formę najpierw posmarować margaryną i dopiero wyłożyć papier, wówczas papier nie będzie się ślizgał. Na cieście ułożyć pokrojone gruszki.  

6.     Piec w nagrzanym piekarniku około 40- 45 minut w temperaturze 180°C. (Termoobieg 160°C.)

7.     W międzyczasie namoczyć żelatynę.

8.     Około 10 łyżek mleka wymieszać z budyniami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać wymieszane budynie. Ciągle mieszając, pogotować chwilkę (ok. 1 min), aż budyń zgęstnieje. Odstawić garnek z budyniem na bok. Dodać żelatynę i mieszając rozpuścić ją w budyniu. Budyń ostudzić w zimnej wodzie od czasu do czasu mieszając.

9.     Śmietanę ubić na sztywno.

10. Ostudzony budyń ponownie zamieszać i delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Krem budyniowy wyłożyć na ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.

11. Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto. Posypać pistacjami.

 

        

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • tgshydraulik.opx.pl
  •  

    Powered by WordPress dla [Lepiej cierpieć niż nie czuć, że siÄ™ żyje]. • Design by Free WordPress Themes.