Gruszkowe ciasto z budyniem, Ciasta(7)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Gruszkowe ciasto z budyniem    SkÅ‚adniki: Ciasto: ·        8 dojrzaÅ‚ym, miÄ™kkich gruszek (okoÅ‚o 1250g) ·        Sok z cytryny ·        375g masÅ‚a ·        370g cukru ·        szczypta soli ·        parÄ™ kropelek aromatu rumowego ·        6 jajek ·        375g mÄ…ki pszennej ·        3 Å‚yżeczki proszku do pieczenia ·        60g kakao ·        120ml mleka (temperatura pokojowa) Krem: ·        4 listki żelatyny (= 3 pÅ‚askie Å‚yżeczki żelatyny w proszku) ·        750ml mleka ·        2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ·        2 Å‚yżki cukru ·        300ml sÅ‚odkiej Å›mietany 30- 36% Do dekoracji: ·        50g czekolady (daÅ‚am gorzkÄ…) ·        posiekane pistacje     Sposób przygotowania: 1.    Gruszki umyć, obrać, wyciąć Å›rodki i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawaÅ‚ki (tj. ćwiartki można jeszcze przekroić na pół). Skropić sokiem z cytryny. 2.    MiÄ™kkie masÅ‚o utrzeć z cukrem, solÄ… i aromatem rumowym na puszystÄ… masÄ™. Dodawać po jednym jajku, przy czym każde jajko miksować okoÅ‚o 2 minut. 3.    Osobno wymieszać mÄ…kÄ™ z proszkiem do pieczenia i kakao.  4.    Zmniejszyć obrotu miksera. WymieszanÄ… mÄ…kÄ™ dodać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Nie miksować dÅ‚ugo, tylko do poÅ‚Ä…czenia skÅ‚adników. 5.    Ciasto przeÅ‚ożyć do formy prostokÄ…tnej (okoÅ‚o 40x 30cm. U mnie 35x24cm, ale można spokojnie użyć wiÄ™kszÄ… formÄ™, bo ciasto wyszÅ‚o wysokie.) wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. Można formÄ™ najpierw posmarować margarynÄ… i dopiero wyÅ‚ożyć papier, wówczas papier nie bÄ™dzie siÄ™ Å›lizgaÅ‚. Na cieÅ›cie uÅ‚ożyć pokrojone gruszki.  6.    Piec w nagrzanym piekarniku okoÅ‚o 40- 45 minut w temperaturze 180°C. (Termoobieg 160°C.) 7.    W miÄ™dzyczasie namoczyć żelatynÄ™. 8.    OkoÅ‚o 10 Å‚yżek mleka wymieszać z budyniami. ResztÄ™ mleka zagotować z cukrem. Dodać wymieszane budynie. CiÄ…gle mieszajÄ…c, pogotować chwilkÄ™ (ok. 1 min), aż budyÅ„ zgÄ™stnieje. Odstawić garnek z budyniem na bok. Dodać żelatynÄ™ i mieszajÄ…c rozpuÅ›cić jÄ… w budyniu. BudyÅ„ ostudzić w zimnej wodzie od czasu do czasu mieszajÄ…c. 9.    ŚmietanÄ™ ubić na sztywno. 10. Ostudzony budyÅ„ ponownie zamieszać i delikatnie wmieszać ubitÄ… Å›mietanÄ™. Krem budyniowy wyÅ‚ożyć na ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki. 11. CzekoladÄ™ rozpuÅ›cić z kÄ…pieli wodnej i udekorować niÄ… ciasto. Posypać pistacjami.          Â
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pltgshydraulik.opx.pl |