Grysikowiec vel Stefanka, KUCHNIA-PRZEPISY, CIASTA
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Grysikowiec ala Stefanka Miodowe blaty (upiec w dniu 1): ·        450 g mÄ…ki pszennej ·        150 g cukru ·        1 Å‚yżeczka sosy oczyszczonej ·        100 g schÅ‚odzonego masÅ‚a ·        1 żółtko ·        70 g miodu ·        ok. 150 ml mleka (ok. 10 Å‚yżek) Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. Dno formy o wymiarach ok. 24 x 30 cm wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia.* MÄ…kÄ™ przesiać na stolnicÄ™, wymieszać z cukrem i Å‚yżeczkÄ… sody oczyszczonej. Dodać schÅ‚odzone masÅ‚o, posiekać nożem. NastÄ™pnie dodać żółtko oraz miód. Zagniatać ciasta stopniowo dodajÄ…c ok. 150 ml mleka. Z ciasta uformować walec, podzielić na 3 równe części (po ok. 300g), każdÄ… kolejno rozwaÅ‚kować na placek o wymiarach formy, nawinąć na waÅ‚ek i delikatnie przenieść do blaszki. Spód podziurkować widelcem i piec w piekarniku 10 - 12 minut, do tzw. suchego patyczka. Masa grysikowa (przygotować i przeÅ‚ożyć w dniu 2): ·        3 szklanki mleka ·        8 Å‚yżek kaszy manny ·        120 g cukru pudru(lub wiÄ™cej do smaku) ·        200 g masÅ‚a, w temperaturze pokojowej ·        1/4 Å‚yżeczki aromatu migdaÅ‚owego Mleko zagotować, mieszajÄ…c stopniowo wsypywać kaszÄ™ mannÄ…. Zmniejszyć ogieÅ„ i gotować caÅ‚ość ok. 2 - 4 minuty nie przerywajÄ…c mieszania. Pod koniec wsypać cukier puder, ostudzić. MasÅ‚o utrzeć mikserem na jasnÄ… i puszystÄ… masÄ™, dodawać po Å‚yżce ugotowanej kaszy nie przerywajÄ…c miksowania. Na koniec wmieszać aromat migdaÅ‚owy. PrzeÅ‚ożenie: ·        filiżanka gorzkiej herbaty, ostudzonej ·        ok. 180 g powideÅ‚ Å›liwkowych Pierwszy z blatów nasÄ…czyć 1/3 iloÅ›ci gorzkiej herbaty, rozsmarować powidÅ‚a oraz poÅ‚owÄ™ masy grysikowej. PoÅ‚ożyć drugi blat, skropić 1/3 iloÅ›ci gorzkiej herbaty, rozsmarować pozostaÅ‚Ä… część masy, nastÄ™pnie przykryć ostatnim blatem, który również nasÄ…czyć herbatÄ…. Wierch ciasta polać polewÄ… kakaowÄ… przygotowanÄ… wedÅ‚ug poniższego przepisu. Polewa kakaowa (przygotować w dniu 2 lub w dniu podania)**: ·        75 g masÅ‚a ·        5 Å‚yżek cukru ·        5 Å‚yżek kakao ·        5 Å‚yżek Å›mietany kremówki 30% MasÅ‚o rozpuÅ›cić w rondelku z grubym dnem na maÅ‚ym ogniu, dodać cukier, przesiać kakao i szybko zamieszać aby nie powstaÅ‚y grudki. Wlać Å›mietankÄ™ i gotować jeszcze przez kilka minut aby polewa nieco zgÄ™stniaÅ‚a. GotowÄ… masÄ™ natychmiast równomiernie rozprowadzić po powierzchni ciasta. Pozostawić do stężenia. Â
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pltgshydraulik.opx.pl |