Grysikowiec vel Stefanka

Grysikowiec vel Stefanka, KUCHNIA-PRZEPISY, CIASTA

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Grysikowiec ala Stefanka

Miodowe blaty (upiec w dniu 1):

·         450 g mąki pszennej

·         150 g cukru

·         1 łyżeczka sosy oczyszczonej

·         100 g schłodzonego masła

·         1 żółtko

·         70 g miodu

·         ok. 150 ml mleka (ok. 10 łyżek)

Piekarnik nagrzać do temperatury 180C.
Dno formy o wymiarach ok. 24 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.*
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i łyżeczką sody oczyszczonej.
Dodać schłodzone masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtko oraz miód.
Zagniatać ciasta stopniowo dodając ok. 150 ml mleka.
Z ciasta uformować walec, podzielić na 3 równe części (po ok. 300g), każdą kolejno rozwałkować na placek o wymiarach formy, nawinąć na wałek i delikatnie przenieść do blaszki. Spód podziurkować widelcem i piec w piekarniku 10 - 12 minut, do tzw. suchego patyczka.
Masa grysikowa (przygotować i przełożyć w dniu 2):

·         3 szklanki mleka

·         8 łyżek kaszy manny

·         120 g cukru pudru(lub więcej do smaku)

·         200 g masła, w temperaturze pokojowej

·         1/4 łyżeczki aromatu migdałowego

Mleko zagotować, mieszając stopniowo wsypywać kaszę manną. Zmniejszyć ogień i gotować całość ok. 2 - 4 minuty nie przerywając mieszania. Pod koniec wsypać cukier puder, ostudzić.
Masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę, dodawać po łyżce ugotowanej kaszy nie przerywając miksowania. Na koniec wmieszać aromat migdałowy.
Przełożenie:

·         filiżanka gorzkiej herbaty, ostudzonej

·         ok. 180 g powideł śliwkowych

Pierwszy z blatów nasączyć 1/3 ilości gorzkiej herbaty, rozsmarować powidła oraz połowę masy grysikowej. Położyć drugi blat, skropić 1/3 ilości gorzkiej herbaty, rozsmarować pozostałą część masy, następnie przykryć ostatnim blatem, który również nasączyć herbatą. Wierch ciasta polać polewą kakaową przygotowaną według poniższego przepisu.
Polewa kakaowa (przygotować w dniu 2 lub w dniu podania)**:

·         75 g masła

·         5 łyżek cukru

·         5 łyżek kakao

·         5 łyżek śmietany kremówki 30%

Masło rozpuścić w rondelku z grubym dnem na małym ogniu, dodać cukier, przesiać kakao i szybko zamieszać aby nie powstały grudki. Wlać śmietankę i gotować jeszcze przez kilka minut aby polewa nieco zgęstniała. Gotową masę natychmiast równomiernie rozprowadzić po powierzchni ciasta. Pozostawić do stężenia.
 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • tgshydraulik.opx.pl
  •  

    Powered by WordPress dla [Lepiej cierpieć niż nie czuć, że siÄ™ żyje]. • Design by Free WordPress Themes.