Grószki w mleczku migdałowy, PRZEPISY, Przepisy na ciasta
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Gruszki w mleczku migdałowym  To deser dla ludzi, którzy mierzą czas trochę spokojniej, jak to bywało w czasach Casanovy. Gruszki zawsze cieszyły się sławą owoców wykwintnych. Tak mógł wyglądać deser w czasach Casanovy. W tym roku są wyjątkowo smaczne dzięki długiej, słonecznej jesieni.  Składniki: - 4 gruszki – dojrzałe, lecz twarde, - ½ laski wanilii, - 500 g cukru, - 1 mały kieliszek likieru ziołowego, - ½ cytryny, - kawałek gorzkiej czekolady.
Mleczko migdałowe: - 200 g bitej śmietany, - 75 g cukru pudru, - 100 g śmietanki, - 100 g mleka, - 1 kieliszek likieru migdałowego.
Opcjonalnie: - sÅ‚upki migdaÅ‚owe, - listki miÄ™ty do przybrania.  Â
Jak przyrządzić? 1) Do garnka wlewamy litr wody, wsypujemy cukier, cytrynę pokrojoną na plasterki i wanilię. Całość powinna się zagotować. Gruszki przekrawamy na pół. Wybieramy gniazda nasienne. Wkładamy do garnka z gotującym się syropem.
2) Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. Odstawiamy garnek z gruszkami do ostudzenia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, wyjmujemy je z syropu. Obieramy ze skórki i nadkrawamy na drobniejsze cząstki. Skrapiamy likierem ziołowym i pozostawiamy w chłodnym miejscu na czas przygotowywania mleczka migdałowego.
3) Śmietankę łączymy z mlekiem, cukrem pudrem i likierem migdałowym. Powstałą masę łączymy z większą częścią bitej śmietany. Schładzamy przez 20 min. Rozpuszczamy gorzką czekoladę w małym rondelku na parze.
4) Gruszki układamy na nieco głębszych talerzach niż płaskie i zalewamy mleczkiem migdałowym. Dekorujemy kleksami pozostałej bitej śmietany, floresami rozpuszczonej czekolady, listkami mięty i świeżo uprażonymi na patelni migdałami.
Jak podawać? Każdą porcję na osobnym talerzyku. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pltgshydraulik.opx.pl |