Grillowana kukurydza z masłem ziołowym, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Grillowana kukurydza z masłem ziołowym Składniki: 8 kolb kukurydzy kostka masła po łyżeczce posiekanych liści oregano, bazylii i pietruszki Odwiń kukurydzę z wierzchnich liści, jednak nie odrywaj ich. Usuń wszystkie włókna okrywające kolby. Złóż liście z powrotem. Każdą kukurydzę w dwóch miejscach obwiąż sznurkiem. Włóż kolby na 20 minut do zimnej wody, aby nią nasiąkły. Żeby nie wypływały na powierzchnię, postaw na nich np. miseczkę z wodą. Wyjmij kukurydzę z wody, otrząśnij i połóż na grill. Kukurydzę grilluj 20 minut bezpośrednio nad rozżarzonymi węglami, jednak tak, aby ogień zbytnio jej nie dosięgał. W ten sposób ziarna kukurydzy pod liśćmi ugotują się, a odrobinę przypalone liście dodadzą im aromatu. Podczas grillowania kukurydzę obracaj co jakiś czas. Miękkie masło wymieszaj z posiekanymi ziołami i pieprzem i nałóż do malutkich miseczek. Obierz kukurydzę i podawaj z masłem do smarowania lub maczania. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pltgshydraulik.opx.pl |