Grillowana kukurydza z masłem ...

Grillowana kukurydza z masłem ziołowym, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Grillowana kukurydza z masłem ziołowym

 

Składniki:

8 kolb kukurydzy

kostka masła

po łyżeczce posiekanych liści oregano, bazylii i pietruszki

 

Odwiń kukurydzę z wierzchnich liści, jednak nie odrywaj ich. Usuń wszystkie włókna okrywające kolby. Złóż liście z powrotem.

 

Każdą kukurydzę w dwóch miejscach obwiąż sznurkiem.

Włóż kolby na 20 minut do zimnej wody, aby nią nasiąkły. Żeby nie wypływały na powierzchnię, postaw na nich np. miseczkę z wodą.

 

Wyjmij kukurydzę z wody, otrząśnij i połóż na grill. Kukurydzę grilluj 20 minut bezpośrednio nad rozżarzonymi węglami, jednak tak, aby ogień zbytnio jej nie dosięgał. W ten sposób ziarna kukurydzy pod liśćmi ugotują się, a odrobinę przypalone liście dodadzą im aromatu.

 

Podczas grillowania kukurydzę obracaj co jakiś czas. Miękkie masło wymieszaj z posiekanymi ziołami i pieprzem i nałóż do malutkich miseczek. Obierz kukurydzę i podawaj z masłem do smarowania lub maczania.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • tgshydraulik.opx.pl
  •  

    Powered by WordPress dla [Lepiej cierpieć niż nie czuć, że się żyje]. Design by Free WordPress Themes.