Grillowane piersi z kurczaka z ...

Grillowane piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem, kurczak na różne sposoby

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Grillowane piersi z kurczaka z cytrynÄ… i tymiankiem


Z dodatkiem pesto z orzechów laskowych i bazylii, grzanek i zielonych oliwek.


Składniki:
• 2 piersi z kurczaka
• 1/2 cytryny
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka suszonego tymianku
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
 

Dodatki: zielone oliwki w oliwie czosnkowej, grillowane kromki pieczywa oraz pesto z orzechów laskowych i bazylii


Przygotowanie:

·         Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z pozostałych kostek, włókien i skórek. Przeciąć w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem.

·         W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodać drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Włożyć piersi z kurczaka i wymaczać je w marynacie. Odstawić na 10 minut, rozgrzać grill.

·         Ułożyć piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu. Grillować mięso przez około 5 - 6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Nie ruszać więcej mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić soków i nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku.

·         W połowie grillowania na kurczaku ułożyć gałązki świeżego tymianku i lekko go podsuszyć. Taki chrupiący tymianek dodatkowo wzbogaci smak mięsa. Podawać z zielonymi oliwkami, z pesto z orzechów laskowych i bazylii oraz grillowanym pieczywem. Można też zrobić kanapki: chleb posmarować pesto, przykryć kurczakiem i połówkami oliwek.


Pesto z orzechów laskowych i bazylii


Składniki:

• 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów laskowych
• 1 obrany ząbek czosnku
• 1/2 szklanki listków świeżej bazylii
• 1/2 cytryny
• 3 czubate łyżki tartego Parmezanu, około 25 g
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz


Przygotowanie:

Orzechy zrumienić na suchej patelni, włożyć do wąskiego pojemnika blendera ręcznego, dodać czosnek, bazylię, sok oraz 1 łyżeczkę drobno startej skórki cytryny, tarty Parmezan, oliwę z oliwek oraz sól. Zmiksować na pesto o dość gęstej konsystencji. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać do grillowanych piersi kurczaka i/lub opiekanego pieczywa.



Pesto z orzechów laskowych i bazylii to dobry dodatek do grillowanego kurczaka lub do posmarowania grzanek. Do pesto możesz dodać też 1,5 szklanki sera ricotta, aby otrzymać smaczny i gęsty sos do makaronu. Można przechowywać dwa dni w lodówce.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • tgshydraulik.opx.pl
  •  

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kranzfafka.pev.pl
  • OdnoÅ›niki
    Powered by WordPress dla [Lepiej cierpieć niż nie czuć, że siÄ™ żyje]. • Design by Free WordPress Themes.