Grzybek z suszonymi owocami,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Grzybek z suszonymi owocami Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min. 5 jaj, 125 g maki, 250 ml mleka, 2 lyzki cukru, 1 lyzka masla, 50 g rodzynkow, 50 g suszonych sliwek bez pestek, 50 g suszonych moreli, 100 ml likieru pomaranczowego, 1/8 lyzeczki soli, maslo do smarowania blachy, cukier do posypania, 1/2 lyzeczki drobno pokrojonej wanilii do posypania.
1. Rodzynki, sliwki i morele umyc. Osaczyc z wody, zalac likierem, odstawic na 1 godz. Morele i sliwki pokroic w paseczki. 2. Zoltka z mlekiem i maka ubic trzepaczka. Dodac cukier, sol, sklarowane maslo, owoce namoczone w likierze. Wymieszac na gladkie ciasto. 3. Z bialek ubic sztywna piane, polaczyc z ciastem, delikatnie wymieszac, wylac na blache wysmarowana maslem. 4. Wstawic do goracego piekarnika na ok. 20 min. Gdy grzybek ladnie sie zrumieni, wyjac i ostra lyzka porozrywac na kawalki. Podawac cieply, posypany cukrem i wanilia. Grzybek mozna rowniez przyrzadzic z wydrelowanymi, swiezymi owocami, np. z czeresniami, wisniami, sliwkami lub morelami. Owoce nalezy zasypac cukrem, odstawic na 1 godz. Osaczyc z soku, dodac do ciasta, wymieszac, upiec tak samo, jak grzybek z owocami suszonymi.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 42. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pltgshydraulik.opx.pl |