Grillowana ryba z rozmarynowo, WIELKA WŁOSKA WYPRAWA JAMIEGO
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Grillowana ryba z rozmarynowo-pomarańczową solą w sosie majerankowym Przepis z programu Wielka włoska wyprawa Jamiego (odc.1) trudność: łatwe rodzaj dania: Dania z ryb , Dania z grilla składniki i przygotowanie: Składniki: Różne gatunki ryb np.: dorsz, okoń lub leszcz Sos majerankowy: 1 garść majeranku oliwa z oliwek kilka kropel soku z cytryny sól i pieprz Sól rozmarynowo-pomarańczowa: 2 liście świeżego rozmarynu starta skórka z jednej pomarańczy strata skórka z 1 cytryny 100g zmielonej soli morskiej Przygotowujemy sos majerankowy: Majeranek rozgniatamy np. w moździerzu, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy trochę oliwy extra virgin. Wyciskamy kilka kropli soku z cytryny, doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu. Przygotowujemy sól pomarańczowo-rozmarynową: W moździerzu lub przy pomocy tłuczka rozbijamy liście rozmarynu na jednolitą masę. Ścieramy skórkę z cytryny i pomarańczy i dodajemy rozmaryn. Porządnie mieszamy palcami z dobrze zmieloną solą morską i zostawiamy, aby mieszanka się wysuszyła. Będzie miała wtedy bardziej intensywny smak. Taka sól zachowuje swój aromat przez miesiąc. Można jej też używać do przyprawiania mięs. Przygotowujemy rybę: Rybę przygotowaną do grillowania delikatnie solimy solą rozmarynowo-pomarańczową i smarujemy przygotowanym sosem majerankowym. Sosu można też użyć na koniec grillowania zaraz przed podaniem ryby. Sos doskonale nadaje się również do kurczaka i innych białych mies. Rybę trzeba grillować równomiernie z każdej strony. Można użyć noża do sprawdzania czy nie jest w środku surowa. © Jamie Oliver << powrót rozwiń Dodaj do Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/grillowana-ryba-z-rozmarynowo-pomaranczowa-sola-w-sosie-majerankowym_36.html#ixzz2RUGnoxyz
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pltgshydraulik.opx.pl |