Grzebyczki

Grzebyczki,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Grzebyczki

Przepis na grzebyczki znalazłam w książce Ewy Wachowicz – „Ewa gotuje”. Są naprawdę pyszne choć z zapewnieniem autorki, że nie szkodzą figurze  nie mogę się zgodzić… zwłaszcza, że takie małe przekąski znikają u nas w błyskawicznym tempie !

Składniki:

·         2 szklanki mąki

·         1 szklanka kwaśnej śmietany

·         1 margaryna (250 g)

·         1 cukier waniliowy

·         marmolada na nadzienie

Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Uformować kulę i zawinąć w  folię spożywczą. Schłodzić w lodówce lub zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniej niż na pierogi) i w miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć  dwa razy, odciąć od reszty ciasta. Porcjować na kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając z każdego zrobić półksiężyc – tak, by nacięcia się otwarły. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



 


 

 

http://www.marta-gotuje.pl/grzebyczki/

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • tgshydraulik.opx.pl
  •  

    Powered by WordPress dla [Lepiej cierpieć niż nie czuć, że się żyje]. Design by Free WordPress Themes.