Grochówka wojskowa , Z miesem
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki  1.5 l wywaru z kości i warzyw,  25 dag grochu,  30 dag ziemniaków,  20 dag kiełbasy,  10 dag boczku wędzonego,  8 dag cebuli,  2 dag mąki,  sól, pieprz,  czosnek,  liść laurowy,  kilka ziarenek ziela angielskiego  1 łyżeczka majeraneku  przyprawa maggi do smaku.  Sposób wykonania  Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować.  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.  Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasą pokrajaną w półplasterki oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pltgshydraulik.opx.pl |