Grochówka, Kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Grochówkaskładniki·        1 ogon wieprzowy ·        20 dag żeberek wędzonych ·        30 dag grochu całego ·        15 gad boczku wędzonego ·        2 duże cebule ·        3 kawałki ulubionej kiełbasy ·        4 ząbki czosnku ·        * marchew, pietruszka, seler ·        2 listki laurowe ·        5 ziarenek ziela angielskiego ·        * majeranek  Sposób przygotowania1.    Groch zamaczam dzień wcześniej (najlepiej na noc) ogon, żeberka i włoszczyznę gotuję z odrobiną tylko soli. Gdy mam już gotowy wywar dodaję odcedzony groch i gotuję do miękkości z listkiem i zielem angielskim. Międzyczasie kroję boczek, kiełbasę w kostkę, cebulę obieram i kroję w kostkę , smażę razem na małym ogniu. Gdy groch jest już miękki dodaję usmażoną cebulę z boczkiem i przyprawiam do smaku .Na koniec przeciskam przez praskę ząbki czosnku i dodaję pokrojone warzywa i majeranek. Gdy zupa jest za rzadka można zrobić małą zasmażkę .  ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pltgshydraulik.opx.pl |