Grzebyczki,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Grzebyczki Przepis na grzebyczki znalazłam w książce Ewy Wachowicz – „Ewa gotuje”. Są naprawdę pyszne choć z zapewnieniem autorki, że nie szkodzą figurze nie mogę się zgodzić… zwłaszcza, że takie małe przekąski znikają u nas w błyskawicznym tempie ! Składniki: · 2 szklanki mąki · 1 szklanka kwaśnej śmietany · 1 margaryna (250 g) · 1 cukier waniliowy · marmolada na nadzienie Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce lub zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniej niż na pierogi) i w miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć dwa razy, odciąć od reszty ciasta. Porcjować na kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając z każdego zrobić półksiężyc – tak, by nacięcia się otwarły. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
http://www.marta-gotuje.pl/grzebyczki/
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pltgshydraulik.opx.pl |