Grochówka ze śliwką, Z miesem
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki  • włoszczyzna, mięso np z kurczka i indyka, kawałek boczku wędzonego  • groch łuskany, 2 cebule, kiełbasa jałowcowa  • 5-6 śliwek suszonych, listki laurowe, ziele angielskei, pieprz, sól  • ziemniaki, olej z pestek winogron    Etapy przygotowania  1. Do wody włożyć oczyszczoną włoszczyznę i mięso, boczek wędzony, dodać 2 listki laurowe, parę kulek pieprzu w całości i 2-3 kulki ziela angielskiego, sól i gotowac wywar. Po pewnym czasie włożyc łuskany groch i nadal gotować. Ziemniaki oskrobać i pociąć w drobną kostkę i włożyć do zupy. Gdy warzywa i mięso będą miękkie wyjąć wszystko z zupy. Ja marchewkę kroję w plastry natomiast pietruszkę, seler i por, oraz obrane mięso miksuję i wkładam do zypy.  2. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Boczek ugotowany oczyścić z tłustszych fragemntów i również pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju z pestek winogron i przesmażyc kiełbasę, boczek i cebulę, a potem dodać do zupy.  3. Pod koniec gotowania do zupy włożyć pokrojone suszone śliwki. Śliwki nadają zupie niebywały aromat. Zupa jest gęsta i pożywna i świetnie się nadaje na rozgrzewkę w zimowe dni. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pltgshydraulik.opx.pl |