Grochówka ze śliwką

Grochówka ze śliwką, Z miesem

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Składniki

 

•  włoszczyzna, mięso np z kurczka i indyka, kawałek boczku wędzonego

 

•  groch łuskany, 2 cebule, kiełbasa jałowcowa

 

•  5-6 śliwek suszonych, listki laurowe, ziele angielskei, pieprz, sól

 

•  ziemniaki, olej z pestek winogron   

 

Etapy przygotowania

 

1. Do wody włożyć oczyszczoną włoszczyznę i mięso, boczek wędzony, dodać 2 listki laurowe, parę kulek pieprzu w całości i 2-3 kulki ziela angielskiego, sól i gotowac wywar. Po pewnym czasie włożyc łuskany groch i nadal gotować. Ziemniaki oskrobać i pociąć w drobną kostkę i włożyć do zupy. Gdy warzywa i mięso będą miękkie wyjąć wszystko z zupy. Ja marchewkę kroję w plastry natomiast pietruszkę, seler i por, oraz obrane mięso miksuję i wkładam do zypy.

 

2. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Boczek ugotowany oczyścić z tłustszych fragemntów i również pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju z pestek winogron i przesmażyc kiełbasę, boczek i cebulę, a potem dodać do zupy.

 

3. Pod koniec gotowania do zupy włożyć pokrojone suszone śliwki. Śliwki nadają zupie niebywały aromat. Zupa jest gęsta i pożywna i świetnie się nadaje na rozgrzewkę w zimowe dni.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • tgshydraulik.opx.pl
  •  

    Powered by WordPress dla [Lepiej cierpieć niż nie czuć, że siÄ™ żyje]. • Design by Free WordPress Themes.