Grzybowe risotto[1]

Grzybowe risotto[1], kuchnia, przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Grzybowe risotto
Składniki:
kieliszek białego wytrawnego wina
15 dag startego parmezanu
500 g ryżu arborio
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek extra-virign
300 g boczniaków
300 g borowików
2 zÄ…bki czosnku
1,5 litra buliony drobiowego
łyżka masła
1 średnia cebula
Sposób przygotowania:
Podgrzej bulion i zostaw garnek na małym ogniu. Na dwie łyżeczki oliwy wrzuć drobno pokrojony
czosnek i smaż ok. dwóch minut. Dodaj pokrojone grzyby i gotuj aż wyparuje z nich cały sok.
Dopraw pieprzem i solą i odstaw do wystygnięcia.
Zeszklij drobno pokrojoną cebulę na dwóch łyżeczkach oliwy i połowie masła. Wsyp ryż i smaż
minutę, często mieszając. Wlej wino i gotuj aż cały płyn odparuje.
Dodaj grzyby i wlej ok. pół filiżanki bulionu. Poczekaj aż ryż wchłonie płyn, nie przestawaj
mieszać! Stopniowo dolewaj bulion i gotuj aż ryż będzie al dente, czyli ok. 15-20 minut. Dodaj
resztę masła i parmezan, dopraw solą i pieprzem.
Smacznego życzy redakcja
Polecamy książki:
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • tgshydraulik.opx.pl
  •  

    Powered by WordPress dla [Lepiej cierpieć niż nie czuć, że siÄ™ żyje]. • Design by Free WordPress Themes.